vrijdag 25 november 2011

Jetzt nimm ein Stück von Maarten!

Jetzt nimm ein Stück von Maarten! 
opgetekend door Maarten, foto-pimp door Hubrecht



Oooops




Aangekomen in Zwitserland ontdekte ik nog een vak in mijn rugzak. Daar bleek in te zitten:
-       
  •            Een mes.
  •           NTG-spray.
  •           Pillen (paracetamol).
  •           Een aansteker.
  •           Infuusnaalden.
  •           Nacl.

Het was mijn handbagage en is twee keer door de douane geweest (Amsterdam en Basel) en niemand heeft het ontdekt, ook de röntgenscan niet…Ik had het nooit kunnen uitleggen als men het had ontdekt….Foutje!


Verblijf


We slapen in een hotelerie. Een soort flatgebouw speciaal voor personeel van het ziekenhuis. 
Het is een kleine kamer met een bed en een bureau. Geen toilet geen badkamer, alleen gemeenschappelijk. Weinig luxe maar praktisch en het voldoet prima. 


Het KSA is opgebouwd uit diverse schitterende oude gebouwen (vroeg nog met een reden ivm infectiegevaar)


Nog een collage van de diverse gebouwen van de KSA, zie ook de meldkamer (ELS) linksboven, het witte huis!
       




Rettungsdienst Aarau



De eerste dag bij de Rettungsdienst Aarau. We worden 's ochtends ontvangen door Dani, de teamleider (cheffin) van de meldkamer en van de ambulancedienst. Na een korte briefing worden de teams ingedeeld. 


Net zoals in Nederland start men hier met het controleren van de auto’s. 






Na het vluchtig controleren van de auto’s gaat men terug naar de post (post en garage zijn gescheiden) en ontbijt men gezamenlijk, op kosten van de baas.


Een van de eigen gemaakte jams/marmelades, met oa de aldaar beroemde Quitte waar we nog niet eerder van hadden gehoord (kweepeer!)





Aarau heeft vier ALS-ambulances en een Baby-ambulance (deze wordt alleen bemand door een kinderarts en een kinderverpleegkundige, geen ambulanceverpleegkundige).


De garage, welke vlakbij de meldkamer (en tevens wachtruimtes) is gelegen


Degelijke ambulances, goed ingedeeld en voorzien van (arbo) tools!
Zie hier ook de link met een filmpje hoe dit in de praktijk werkt ... 




De dag heeft vier diensten:


  • Dienst eins: deze dienst krijgt de eerste melding. Dienst duurt van 07.00u-19.00
  • Dienst zweit: deze dienst krijgt de tweede melding. Dienst duurt van 07.00-19.00
  • Dienst drie: deze dienst doet overdag alleen besteld vervoer, indien er geen vervoer is helpt men op de anesthesie. Het kan voorkomen als het erg druk is dat men ook spoedvervoer rijdt
  • De nachtdiensten (twee teams) werken van 19.00-07.00

Inzetgebied bedraagt ongeveer 100.000 inwoners.



Bij iedere melding moet men binnen drie minuten vertrokken zijn.

Aarau kent een aantal overeenkomsten met Nederland, het urgentie systeem bijvoorbeeld. 

Dat is ook hier onderverdeeld in drie urgenties:

  • D1 (A1)= mit blaulicht.
  • D2 (A2)= ohne blaulicht.
  • D3 (B)= verlegung, ofwel besteld vervoer.

De dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het doen van administratie en iedere dag wordt er één ambulance uitgebreid gecontroleerd en geputzt/poliert. 
Daarna bestaan de werkzaamheden vooral uit socializen met collega’s van de post en het ziekenhuis.





De meldkamer zit ook bij de ambulancepost in huis. Twee meldkamertafels voor kanton Aarau dat bestaat uit 100.000 inwoners. Ze bedienen 8 ambulanceposten, allen gevestigd bij een Spital (ziekenhuis).


Anästhesie

Bij de Rettungsdienst draait alles om anesthesie. De inzetstrategie, de medicatie en de uitrusting is gebaseerd op anesthesie. De anästhesieplegerfachmann/frau heeft hier ook een superviserende rol.



Men kent hier drie functies binnen de Rettungsdienst:

  • Chauffeur; deze heeft ongeveer dezelfde functie als in Nederland, maar eigenlijk wil men stoppen met alleen chauffeurs. Men streeft er naar om alleen medisch personeel op de ambulance te hebben.
  • Rettungssanitäter; is vergelijkbaar met de opleiding bachelor medische hulpverlening in Nederland. Ze zijn zeer doelgericht en praktisch opgeleid.
  • Anästhesiepflegerfachmann/frau; een verpleegkundige die als specialisatie anesthesie heeft gedaan en  daarnaast een deel van de rettungssanitäter-schüle heeft doorlopen.


De Rettungsdienst in Aarau kent geen SEH (Notfall) of IC-verpleegkundigen op de wagen. Ze zijn niet competent voor de pre-hospitale zorg, aldus de Zwitsers.

De teamsamenstelling wisselt steeds. Er kunnen bijvoorbeeld twee anästhesie mensen op één auto zitten of een sanitäter en iemand van de anästhesie.

De ambulance is uitgerust met zeer veel medicatie van B-blockers tot diverse anti-emetica. 
Bijzonder is dat men ook anesthesie geeft “op straat”. Dit doen alleen de Anästhesiepflegerfachmann/frau. 

Bijzonder rijk arsenaal aan medicamenten! 


Men heeft onder andere ter beschikking: thiopental, etomidaat, Perfalgan (pcm iv), esmeron, esketamine, succinylcholine, fentanyl en vele andere opiaten. Ook is er de mogelijkheid om een thoraxdrain te plaatsen. 

Alle bijzondere verrichtingen worden verricht door de anästhesie.

Een Notartz of MMT-arts kent men hier niet. De anesthesie is hoog opgeleid en is dus bevoegd om als Notartz te functioneren. Er kan door een sanitäter evt. een rendez-vous afgesproken worden indien men een instabiele patiënt heeft die specifieke zorg nodig heeft.

Er staat een traumahelikopter van de REGA (organisatie) in Basel en Zürich. Deze worden alleen ingezet in de bergen en worden niet ingezet zoals bij ons in Nederland. De heli neemt, indien wel gealarmeerd, altijd zelf de patiënt mee. Er zijn geen specifieke artsen op de heli. In Nederland is het een chirurg of een anesthesist, in Zwitserland kan het elke arts zijn, zelfs een dermatoloog (mits hij de cursus tot Notartz heeft gevolgd).


Werkwijze

De Zwitsers anticiperen op de melding en klachten van een patiënt. Ze doen niet altijd een ABCD en niet altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Alleen als de situatie daar om vraagt. Wel gaat eigenlijk iedereen altijd mee naar het ziekenhuis. Er is geen vervoersplicht maar de beweegreden is dat men niet alles kan uitsluiten op straat.

De aanvalstrategie is dat men een patiënt behandeld in de auto. Dat is een veilige en vertrouwde omgeving en men heeft alle spullen bij de hand. Dus indien de patiënt geen A, B of C probleem heeft snel de auto in en daar start men de anamnese en behandeling.

Iedereen krijgt standaard een infuus (met Ringers Lactaat) en er wordt een saturatie gemeten. 
Geheel volgens de anesthesiegedachte: een plethysmogram geeft informatie over de oxygenatie en vulling, en dat vind men bij een stabiele patiënt hier genoeg. Met de analgesie is men hier ook niet zuinig, een patiënt mag hier absoluut geen pijn hebben en het moet comfortabel zijn, dus onrustige patiënten krijgen ook een beetje sedatief ter comfort.

Wat hier opmerkelijk is, op elke afdeling, in elke kliniek is het respect naar elkaar. 
De Anästhesiepflegerfachmann/frau wordt hier gezien als een soort van arts en zo wordt er ook gecommuniceerd, het is ook normaal dat iemand van de anästhesie een pijnbeleid of een reanimatie doet op de SEH. De sfeer is overal vrolijk en gezellig en vooral respectvol. Zelfs de chirurgen hier lachen en stellen zich netjes voor, weinig tot geen arrogantie te bespeuren hier bij de Zwitserse artsen.

Het is ook verplicht dat als men hier een patiënt brengt de arts(assistent) naar de overdracht komt en direct start met de behandeling van een patiënt na de overdracht, zeer efficiënt!


Praktisch

De mensen zijn hier vooral praktisch. Dat vind je bij de Rettungsdienst overal terug. Medicatie zit in de auto achter slot en grendel. Alles is schoon en goed onderhouden. De apparatuur is nieuw. Alles is netjes en overzichtelijk geordend. Voor de brancard is een hydraulisch systeem ontwikkeld zodat men de brancard niet de auto in hoeft te tillen. 

De achterkant heeft een klep en geen deur (beter voor de regen). De kleding is van hoge kwaliteit. De broek heeft goede zakken met ritssluiting!, een speciale zak voor een kladblok waarop men kan schrijven. Men draagt hier een polo of een pully (soort sweater).

Na drie dagen ontstaat een aardige indruk van de Rettungsdienst in Aarau. Ik heb ondertussen een aantal interessante ritten gereden (ritgemiddelde ligt hier op 7-8 per dienst) en een goede indruk gekregen van de (acute) zorg in Zwitserland. Het is van hoogstaand niveau en er zijn in Nederland zeker zaken die voor verbetering vatbaar zijn.

“Der Peter-Hans kurve”

Dit stukje gaat me een maand corvee kosten…maar….

Het schijnt dat er ooit een Nederlander in Aarau heeft gewerkt die op een mooie dag Hein einsatz had in Erlinsbach. Op weg naar het incident verloor iemand de macht over het stuur. Zeer waarschijnlijk door een te hoge snelheid in combinatie met een foute inschatting van de situatie. Niemand vertelt er hier veel over ;-) maar wellicht is er iemand die deze blog leest die er meer over kan vertellen. Als reminder een foto, wellicht dat diegene zich het voorval kan herinneren.


Aarau en omgeving

Aarau heeft is een kleine stad en heeft 17.000 inwoners. Aarau heeft een oud stadscentrum met vele mooie gebouwen. Het is een gezellig centrum met veel barretjes en restaurantjes. Het leven is wel erg duur vergeleken met Nederland. Daar in tegen verdienen ze hier veel meer als in Nederland. 
Een anästhesiepflege verdient hier ongeveer 5500 tot 6200 euro per maand.

Aarau ligt in een bergachtig gebied. De stad Aarau ligt zelf relatief vlak. Eenmaal buiten Aarau treft men veel mooie natuur. Veel bos en bergweggetjes evenals beekjes en kleine bergstroompjes. Momenteel hangt er veel mist. Dat is een periode jaar en duurt ongeveer drie maanden. De temperatuur ligt gemiddeld ongeveer op 2 tot 3 graden Celsius. Er waait een heerlijke frisse berglucht. Het is een goed en gezond leven in Zwitserland!

De plaatselijke relaxclub:

Tot snel,

Groeten,
Maarten

opgetekend door Maarten, foto-pimp door Hubrecht

1 opmerking: